Comentarii la Psalmi – 120

Posted: 18/05/2009 in Psalmii
Etichete:, , ,

PSALMUL 120 – O cântare a treptelor.

 

            „Unul dintre cei mai cunoscuţi psalmi de încredere totală în ocrotirea lui Dumnezeu”[1].

 

1: Ridicat-am ochii mei la munţi,

de unde-mi va veni mie ajutorul.

„Este specific doar celor desăvârşiţi a spune [acestea]”[2].

2: Ajutorul meu vine de la Domnul,

Cel ce a făcut cerul şi pământul.

„Ioan Gură de Aur interpretează: în exil, evreii nu mai vedeau Templul, dar la cer puteau privi oricând. Tocmai de aceea Dumnezeu i-a dat omului o poziţie verticală, în timp ce toate celelalte animale au o poziţie orizontală: El vrea ca omul să privească spre cer”[3].

3: Nu-ţi va da piciorul spre tremur,

nici va dormita Cel ce te păzeşte.

            „Dacă sufletul se învoieşte cu puterea lui speculativă şi raţională să vegheze, […] atunci el adoarme patimile trupului”[4].

4: Iată, nu va dormita şi nici nu va dormi

Cel care-l păzeşte pe Israel.

5: Domnul te va păzi,

Domnul îţi este acoperământ de-a dreapta ta.

            „Fericitul Augustin: Simbolic, de-a stânga înseamnă bunurile noastre temporare, în timp ce de-a dreapta se referă la bunurile veşnice. De obicei, prin mâna Domnului sau dreapta Domnului se înţelege puterea Domnului, cea care biruie şi mântuieşte. Fiii lui Dumnezeu sunt cei ce stau de-a dreapta Sa. Aşadar, credinţa ta este dreapta ta, adică puterea ce-ţi este dată de a te număra printre fiii lui Dumnezeu”[5].

6: Ziua soarele nu te va arde,

nici luna noaptea.

7: Domnul te va păzi de tot răul,

Domnul îţi va păzi sufletul.

„După Ioan Gură de Aur, Dumnezeu nu numai că ne dă tot ajutorul, dar, cu binefacerile Sale, merge dincolo de ceea ce-I putem cere”[6].

            „Hristos ni S-a făcut ajutor şi acoperământ spre mântuire”[7].

8: Domnul îţi va păzi intrarea şi ieşirea

de acum şi până-n veac.

            „Dacă Domnul va păzi intrarea fricii tale (de El) şi ieşirea iubirii tale, atunci marginea acesteia este cu adevărat fără margini. Înaintând în ea, niciodată nu ajungem la sfârşit, nici în veacul acesta, nici în cel viitor, adăugând lumină la lumină”[8].  Sau Domnul îţi va păzi intrarea şi ieşirea, „adică a mâncărilor şi a cuvintelor, prin înfrânare. Căci cel ce e cu înfrânare la intrarea şi ieşirea mâncărilor şi a cuvintelor scapă de pofta ochilor şi-şi îmblânzeşte mânia care vine din lipsa răsuflării. Căci, înainte de toate, de acestea trebuie să aibă grijă şi să se sârguiască în tot chipul nevoitorul. Fiindcă prin ele se împuterniceşte viaţa lucrătoare şi prin ele se întăreşte cea contemplativă”[9].


[1] SEP 4/I, p. 306

[2] Origen, Omilii la Geneză, V, 1

[3] SEP 4/I, p. 306

[4] Sf. Vasile cel Mare, Constituţiile ascetice, II, 2

[5] BBVA, p. 763

[6] SEP 4/I, p. 306

[7] Sf. Chiril al Alexandriei, Despre închinarea şi slujirea în Duh şi Adevăr, V

[8] Sf. Ioan Scărarul, Scara, P II, 38

[9] Ilie Ecdicul, Culegere din sentinţele înţelepţilor, 52

Comentarii
 1. Elena Agachi spune:

  Doamne, ce frumos spune Psalmistul… Domnul iti va pazi intrarea si iesirea!!!!
  E ca o biserica blogul tau, Vania!

 2. Vania spune:

  Mulţumesc.

  Eu am oprit postările, nemulţumit că, de la Psalmul 112, nu intră bolditele şi italicele. Ar trebui să iau psalm de psalm şi să le bibilesc…

 3. Elena Agachi spune:

  Le-ai bibilit bine de tooot!

 4. Vania spune:

  Ei, da, Psalmii, dar mă refer strict la postarea pe blog. Iau din word, pun aici, şi-mi schimbă literele…

 5. paul spune:

  Propunere de colaborare

  As dori sa fac un blog care sa cuprinda cam tot ce apare mai bun pe netul ortodox romanesc. Astfel, aici vor fi grupate noile aparitii, care apartin de mai multe bloguri, si indiferent daca sunt fragmente din scrierile Sfintilor Parinti, din vechime sau din zilele noastre, sau sunt eseuri si meditatii scrise recent. Pentru aceasta am selectat ceea ce mi s-a parut mie mai potrivit, mai de folos duhovnicesc.
  Plec de la premisa ca exista o multime de materiale valoroase care apar zilnic pe netul ortodox romanesc, dar acestea sunt prea putin cunoscute deorece sunt postate pe blog-uri care au un numar mic de vizitatori. De aceea as dori sa creez, impreuna cu dumneavoastra, un blog care sa cuprinda cat mai multe din aceste noutati si care sa ajunga la un public interesat cat mai numeros. Deocamadata blogul se numeste ortodoxie.info, dar in urma sugestiilor venite, se poate schimba acest nume. Astept sugestii atat in privinta persoanelor (blogurilor) care vor fi invitate sa se alature proiectului, cat si scrierilor, a autorilor acre vor apare aici.
  Iata cum zic eu ca ar putea sa mearga colaborarea in mod concret. Ceea ce apare pe blogul personal sa postati ca sa apara si pe ortodoxie. pot sa va dau datele de logare ca sa puneti singuri materialele. Daca nu aveti timp imi puteti da macar permisiunea de a posta eu aceste materiale. Zilnic se va trimite un newsletter catre toti cei abonati, care sper sa fie cat mai multi.
  Deocamdata intentia mea este sa grupez intr-un singur loc, pentru a fi mai vizibile, pentru a ajunge mai usor la credinciosii interesati de literatura ortodoxa, aparitiile cele mai insemnate. Sper ca in timp se va crea un curent de opinie favorabil care sa sustina aceasta idee si la care sa adere cat mai multi credinciosi.
  Ideea este ca, in perspectiva, in functie de succesul pe care il va avea, s-ar putea face si o revista ortodoxa care sa apara pe hartie, unde sa fie preluate materialele care apar pe blog.
  Pentru alte detalii pot fi contactat la adresa de e-mail paulcurca@gmail.com,

 6. daurel spune:

  Da, este o munca de Sisif…Doamne iarta-ma; eu cred ca nu-i zadarnica…

 7. Andi spune:

  Blogul asta mi-a redeschis pofta de a citi Psalmii…
  Doamne-ajuta.

 8. Vania spune:

  Eu am pus Palmii la şmecherie, pe ideea că se vinde cartea…

 9. […] Ioan Usca, Vechiul Testament în tâlcuirea Sfinţilor Părinţi, II, Ieşirea, 190 pagini, Editura Christiana, Bucureşti, 2002. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s