Comentarii la II Paralipomena – 27

Posted: 13/03/2009 in II Paralipomena
Etichete:, , ,

CAP. 27 – Iotam, regele lui Iuda.

 

1: Iotam avea douăzeci şi cinci de ani când a început să domnească; şi a domnit în Ierusalim vreme de şaisprezece ani. Pe mama sa o chema Ieruşa şi era fiica lui Ţadoc.

„Iotam, fiul lui Ozia, regele lui Iuda, a domnit singur numai între 740/739 şi 732 î. Hr. Cronistul adaugă la aceştia şi anii coregenţei sale (din cca 750 î. Hr.). ♦ Mama lui Iotam este fiica în sens larg a Marelui Preot Ţadoc, adică o descendentă îndepărtată a acestuia din urmă”[1].  Mama lui Iotam se numea Ieruşa (= întemeiere; moştenire) şi se trăgea din Ţadoc (= cel drept).

2: El a făcut ceea ce e drept în ochii Domnului, aşa cum făcuse şi Ozia, tatăl său, numai că el nu a intrat în locaşul Domnului, iar poporul continua să-şi strice  purtările.

„Cronistul insistă pe mizeria morală care măcina poporul din Iuda, în contrast puternic cu acţiunile legitime ale regelui”[2].  Semn că nu întotdeauna capul e început al stricăciunii, ci aceasta poate porni şi de jos, în pofida capului.

3: El a zidit poarta cea înaltă a templului Domnului şi a făcut multe adaosuri la zidul Ofel;

Poarta cea înaltă sau poarta de sus, cum traduce SEP 3, „era situată în partea de nord a Templului, fiind numită de sus în comparaţie cu cele situate spre sud, la o altitudine inferioară. (…) Ofel, ridicătură, dâmb. Aşa se numea partea de sud-est a Muntelui Templului, care fusese fortificată. Iotam a continuat munca de fortificare a colinei”[3].

4: în muntele lui Iuda a zidit cetăţi, iar în păduri a ridicat locuinţe şi turnuri.

Locuinţe (în păduri): „erau mici aşezări fortificate pe care Iotam le-a construit cu scop defensiv general. Aceste sălaşuri erau asemănătoare cu forturile”[4].

5: El s-a luptat cu regele fiilor lui Amon şi l-a biruit; fiii lui Amon îi dădeau anual câte o sută de talanţi de argint şi câte zece mii de măsuri de grâu şi zece mii de măsuri de orz; pe acestea i le aducea regele fiilor lui Amon în fiecare an: în primul an şi în al doilea şi în al treilea.

„Iotam a respins invazia amonită şi, mai mult, a intrat pe teritoriul inamic şi le-a impus tribut. Totuşi, acţiunea concertată a regelui (…) Siriei şi [a lui] Pecah al lui israel împotriva lui Iuda le-a oferit amoniţilor prilejul să se revolte şi să scape de plata tributului după numai trei ani”[5].

6: Iotam a devenit puternic fiindcă el şi-a îndreptat căile în faţa Domnului, Dumnezeului său.

7: Celelalte întâmplări ale lui Iotam, războiul şi faptele lui, iată că ele sunt scrise în Cartea Regilor lui Iuda şi Israel.

8: Douăzeci şi cinci de ani avea când a început să domnească; şi a domnit în Ierusalim vreme de şaisprezece ani.

9: Şi a adormit Iotam împreună cu părinţii săi şi a fost îngropat în cetatea lui David; iar în locul lui a domnit Ahaz, fiul său.

În locul lui Iotam a domnit fiul său, Ahaz (= stăpân).


[1] SEP 3, p. 176

[2] SEP 3, p. 176

[3] SEP 3, p. 176

[4] SEP 3, p. 176

[5] SEP 3, p. 176

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s