Comentarii la IV Regi – 7

Posted: 04/02/2009 in IV Regi
Etichete:, ,

CAP. 7 – Minunea salvatoare. Sfârşitul asediului.

 

1: Dar Elisei a zis: „Ascultaţi cuvântul Domnului: – Aşa grăieşte Domnul: Mâine, pe vremea aceasta, o măsură de făină aleasă va costa un siclu, iar două măsuri de orz vor costa un siclu la porţile Samariei”.

            „În Orientul Apropiat, târgurile se organizau la porţile cetăţilor”[1].

            2: Iar cel care era al treilea după rege – cel pe al cărui braţ se rezema regele – i-a răspuns lui Elisei, zicând: „Iată, chiar dacă Domnul ar deschide jgheaburile cerului, nici atunci nu va fi cu putinţă un astfel de lucru”.  Dar Elisei a zis: „Tu, cu ochii tăi, vei vedea, dar de acolo nu vei mânca”.

            „Aici se încheie, de fapt, capitolul precedent. Versetele sunt însă şi o introducere la cele ce urmează”[2].  Al treilea după rege: „gr. tristatis; este vorba despre un luptător de elită şi curtean de rang înalt, care îl însoţea pe suveran în carul regal. Protocolul cerea ca, la ieşirile în public ale regelui, acesta să se sprijine pe braţul unui demnitar, în semn de încredere totală. ♦ Slujitorul pune la îndoială nu numai puterea profetului, ci, implicit, pe cea a lui Dumnezeu”[3].

3: La poarta cetăţii erau patru oameni leproşi. Şi au zis unul către altul: „De ce să stăm noi aici până vom muri?

4: De vom zice: – Hai să intrăm în cetate!, în cetate e foamete, şi vom muri acolo; de vom şedea aici, tot vom muri. Aşadar, veniţi şi hai să cădem în tabăra Sirienilor, poate că ne vor lăsa vii şi vom trăi; iar de ne vor da morţii, vom muri”.

Cum s-a văzut, sirienii aveau o atitudine diferită faţă de leproşi decât cea a israeliţilor.

5: Şi, încă fiind întuneric, s-au sculat ca să intre în tabăra Sirienilor. Dar când au ajuns la marginea taberei Sirienilor, iată că acolo nu mai era nici un om…

6: Căci Domnul făcuse în aşa fel, încât în tabăra Sirienilor să se audă huruit de care şi nechezat de cai şi freamăt de oaste mare. Iar ei au zis unul către altul: „Regele Israelului a tocmit împotriva noastră, cu plată, pe regii Heteilor şi pe regii Egiptului, ca să vină asupră-ne…”.

Carele, caii şi freamătul de oaste sunt, „desigur, caii şi carele lui Israel, forţe perceptibile încă din vremea lui Ilie”[4].  Regii heteilor: se referă la suveranii celor şapte oraşe-stat din Siria, care aparţinuseră Imperiului hittit şi care, în urma destrămării acestuia, au continuat să se revendice vreme de mai multe secole de la celebra formaţiune statală dispărută (…). ♦ regii Egiptului, gr. vasileas Eghiptu, reprezintă fie o expresie simetrică la plural cu regii heteilor, fie se referă la diverşii guvernatori ai provinciilor egiptene. Sirienii au astfel impresia că sunt atacaţi, simultan, din nord şi din sud”[5].  Het (= frică; groază) este strămoşul Heteilor; Egipt (= ţară neagră; cerc închis).

7: Şi s-au sculat şi au fugit pe-ntuneric şi şi-au lăsat în tabără, aşa cum erau, corturile şi caii şi asinii şi au fugit ca să-şi scape viaţa.

8: Iar leproşii aceştia au pătruns, nu prea adânc, în tabără şi au intrat într-un cort şi au mâncat şi au băut şi au luat de acolo argint şi aur şi haine, şi s-au dus şi le-au ascuns, apoi s-au întors şi au intrat în alt cort şi au luat şi de acolo şi s-au dus şi le-au ascuns.

9: Şi au zis unul către altul: „Ce facem noi, nu facem bine! Ziua aceasta e o zi de noutăţi bune; dacă tăcem şi aşteptăm până se face ziuă, atunci noi vom da de bucluc; aşadar, hai să ne ducem şi să dăm noi de veste la casa regelui!”

10: Şi s-au dus şi au strigat la poarta cetăţii şi le-au dat de veste, zicând: „Am intrat în tabăra Sirienilor; şi, iată, acolo nu se află nici un om, nici măcar glas de om, ci doar cai legaţi şi asini legaţi şi corturile lor aşa cum erau”.

11: Atunci portarii au strigat şi au dat de veste înlăuntru, în casa regelui.

12: Iar regele, sculându-se noaptea, le-a zis servitorilor săi: „Acum am să vă spun eu vouă ce fac Sirienii cu noi: Ei ştiu că noi suntem flămânzi şi au ieşit din tabără şi s-au ascuns pe câmp, zicând: – Ei vor ieşi din cetate, iar noi îi vom prinde de vii şi vom intra în cetate”.

13: Dar unul din servii săi, răspunzând, a zis: „Să se ia cinci cai care au mai rămas, care sunt aici (că atât mai rămăsese pentru toată gloata lui Israel), şi vom trimite acolo şi vom vedea”.       

14: Aşa că au luat doi călăreţi, pe care regele lui Israel i-a trimis după regele Siriei, zicându-le: „Mergeţi şi vedeţi!”

15: Şi au mers pe urma aceluia până la Iordan; şi, iată, tot drumul era plin de hainele şi de uneltele pe care Sirienii, în zăpăceala lor, le aruncaseră. Atunci trimişii s-au întors şi i-au spus regelui lui Israel.

16: Şi a ieşit poporul şi a jefuit tabăra Sirienilor; o măsură de făină aleasă a scăzut la preţul de un siclu, iar două măsuri de orz, tot la un siclu, după cuvântul Domnului.

17: Iar regele l-a pus mai-mare la poartă pe cel ce era al treilea după el – pe al cărui braţ se rezema regele -; şi acolo, în poartă, a fost călcat în picioare de popor şi a murit, aşa cum omul lui Dumnezeu grăise atunci când solul se coborâse la el.

„Aflând de spectaculoasa ieftinire a hranei, poporul se îmbulzea, înnebunit de foame, să prindă ceea ce se putea. (De menţionat că prin poartă trebuie înţeleasă piaţa, care se afla, de obicei, în faţa interioară a porţii)”[6].  „Regele şi-a trimis omul de încredere la poarta cetăţii ca să oprească mulţimile de la jefuirea taberei siriene. Demnitarul a sfârşit însă linşat de mulţimile înfometate”[7].

18: Şi a fost aşa cum Elisei îi spusese regelui când i-a zis: „Două măsuri de orz, un siclu, şi o măsură de făină aleasă un siclu: acestea vor fi preţurile mâine, la vremea aceasta, în poarta Samariei”,

19: şi aşa cum s-a întâmplat când cel ce era al treilea după rege zisese către Elisei: „Iată, chiar dacă Domnul ar deschide jgheaburile cerului, nici atunci nu va fi cu putinţă un astfel de lucru”, la care Elisei a răspuns: „Tu, cu ochii tăi vei vedea, dar de acolo nu vei mânca”.

20: Aşa a fost: în poartă l-a călcat poporul în picioare şi a murit.


[1] SEP 2, p. 559

[2] BBVA, p. 422

[3] SEP 2, p. 559

[4] BBVA, p. 422

[5] SEP 2, pp. 559-560

[6] BBVA, p. 422

[7] SEP 2, p. 560

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s