Comentarii la I Regi – 11

Posted: 27/01/2009 in I Regi
Etichete:, ,

CAPITOLUL 11 – Saul îi bate pe Amoniţi.

 

1: Şi a fost că după vreo lună s-a ridicat Nahaş Amonitul şi şi-a pus tabăra în faţa cetăţii Iabeş din Galaad. Atunci toţi oamenii Iabeşului au zis către Nahaş Amonitul: „Fă cu noi un legământ de pace, iar noi îţi vom sluji ţie”.

„Amoniţii: popor alcătuit din triburi transiordaniene, aşezate între Arnon şi Iaboc. Nahaş înseamnă şarpe[1]. Nahaş era un rege amonit; Amon (= aparţinând naţiunii).

2: Dar Nahaş Amonitul le-a răspuns: „Iată cum am să fac cu voi legământ de pace: am să vă scot la toţi ochiul drept şi-am să vă fac de ocară în tot Israelul!”

„Mutilarea nu urmărea, aşa cum s-ar putea crede, diminuarea capacităţii de luptă a subiecţilor, ci, pur şi simplu, ridiculizarea lor (un popor de chiori!)”[2]. Înclinăm şi noi să credem la fel, deşi circulă şi opinia că un om cu ochiul drept scos ar fi ineficient în luptă, deoarece ochiul stâng este acoperit de scut.

            Sensul mistic al istoriei: „Naas Amonitul, care se tălmăceşte şarpe, ameninţă pe Israil cel străvăzător să-i scoată tot ochiul drept, ca să nu mai aibă nici o înţelegere dreaptă, care să-l călăuzească la fapta dreaptă. El ştia că înţelegerea este pricina marii înaintări a celor ce vin de la contemplaţie la viaţa practică. Căci unii ca aceştia săvârşesc fără greşeală ceea ce văd mai nainte, prin ochii pătrunzători ai cunoştinţii”[3].

3: Atunci oamenii din Iabeşul Galaadului au zis: „Dă-ne un răgaz de şapte zile şi vom trimite soli în toate hotarele Israelului; şi dacă nimeni nu va fi să ne scape, vom ieşi la voi”.

Iabeş (= stepă; loc secetos): cetate galaadită, supusă în trecut nimicirii de către israeliţi (Judecători 21,8-12).

4: Iar solii au ajuns la Ghibeea, la Saul, şi au grăit cuvintele acestea în auzul poporului; şi întregul popor şi-a ridicat glasul şi a plâns.

„Nahaş le făcuse concesia, convins fiind că nu se va găsi nimeni care să-i apere pe cei ameninţaţi. Planul său însă va fi dejucat de neaşteptata schimbare de atitudine a lui Saul”[4].

            „În timpul primului rege, Saul, capitala regatului său era în cetatea Ghibea, aflată pe teritoriul lui Veniamin. Întrucât de aici era originar însuşi regele, cetatea s-a numit Ghibea lui Saul”[5].

5: Şi, iată, Saul venea dimineaţa la ţarină. Şi a zis Saul: „Ce se întâmplă, de plânge poporul?”  Şi i s-au spus acele cuvinte ale oamenilor din Iabeş.

6: Atunci Duhul Domnului a venit năprasnic peste Saul de îndată ce el a auzit cuvintele acestea, iar mânia lui s-a aprins ca un fulger asupră-le.

Mânia lui Saul pare a fi dublă: împotriva agresorilor amoniţi, dar şi faţă de israeliţii resemnaţi.

7: Şi a luat doi boi, i-a tăiat în bucăţi şi, prin mâinile solilor, le-a trimis în toate hotarele fiilor lui Israel, zicând: „Aşa se va întâmpla cu boii celui ce nu va merge după Saul şi după Samuel!”  Atunci văpaia Domnului a căzut peste poporul lui Israel şi toţi, ca un singur om, au dat strigăt de război.

SEP 2 are: şi a luat două vaci şi le-a tăiat în bucăţi: „vaci, şi nu boi, pentru a înlătura orice posibilitate de a apropia gestul lui Saul de un holocaust, pentru că numai un animal mascul putea fi oferit ca ardere de tot (Levitic 1,3). Verbul a desface în bucăţi, melizin, este termenul folosit în ritualul holocaustului în legătură cu îmbucătăţirea animalului”[6].

            Văpaia Domnului (ekstasis kyriu) ar fi mişcarea răscolitoare, deseori însoţită de spaimă, pe care Dumnezeu o produce în sufletul omului. În cazul de faţă, ea este colectivă, în strânsă legătură cu ceea ce Duhul Sfânt produsese, năprasnic, în fiinţa lui Saul”[7].

8: El i-a cercetat la Bezec; toţi bărbaţii lui Israel: şase sute de mii; şi bărbaţii lui Iuda: şaptezeci de mii.

Bezec (= fulger) era situat, probabil, la sud-vest de Iabeş-Galaad. Vedem că de pe acum se face o diferenţiere între Iuda şi Israel; cartea, oricum, va fi fost scrisă după dezmembrarea regatului unit, regat pe cale de a se naşte la acest moment.

9: Şi le-a zis solilor care veniseră: „Aşa veţi grăi către oamenii din Iabeş: Mâine, când va începe soarele să încălzească, atunci va fi mântuirea voastră”.  Solii s-au dus în cetate şi le-au spus oamenilor din Iabeş, iar ei s-au bucurat.

10: Atunci oamenii din Iabeş au zis către Nahaş Amonitul: „Mâine vom ieşi la tine, iar tu vei face cu noi aşa cum o să-ţi placă”.

11: A doua zi, Saul a împărţit oastea în trei cete, iar în geana dimineţii au pătruns până-n mijlocul taberei şi i-au lovit pe fiii lui Amon până când ziua a început să se încălzească; iar cei rămaşi s-au împrăştiat de n-au mai rămas doi la un loc.

Pentru Saul era necesară această luptă, pentru a-şi consolida domnia, contestată încă de către răuvoitori şi, probabil, privită cu neîncredere de către mulţi, dată fiind modestia obârşiei sale (israeliţii având, încă de pe vremea lui Moise, şi un fel de aristocraţie proprie).

12: Atunci poporul a zis către Samuel: „Cine oare a zis că Saul nu va domni peste noi? Dă-ni-i pe oamenii aceia şi-i vom omorî!”

13: Dar Saul a zis: „Azi nu va muri nimeni, fiindcă astăzi a făcut Domnul mântuire în Israel!”

Constatăm o schimbare la Saul, faţă de momentul când s-a ascuns printre boccele (10,22). De altfel, schimbările sale vor continua (multe dintre ele, în rău).

14: Iar Samuel a zis către popor: „Să mergem la Ghilgal, şi acolo să înnoim domnia!”

E evident că abia acum a dispărut orice contestare (şi de va mai fi rămas în gândul cuiva, acela se temea s-o rostească, de teama mulţimii).

15: Şi tot poporul a mers la Ghilgal. Acolo l-a uns Samuel pe Saul, să fie rege în faţa Domnului, la Ghilgal. Şi acolo a adus el jertfe în faţa Domnului, şi prinoase de pace. Iar Samuel şi întregul Israel s-au veselit foarte.

„Prima ungere a lui Saul fusese tainică (10,1); acum ea devine un act public”[8].


[1] BBVA, p. 321

[2] BBVA, p. 321

[3] Nil Ascetul, Cuvânt ascetic, 26

[4] BBVA, p. 321

[5] AB, p. 88

[6] SEP 2, p. 299

[7] BBVA, p. 321

[8] BBVA, p. 322

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s